در هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار؛
عطر خوش یار مهربان در کوچه باغهای پاییزی شیراز پیچید
کتابداران شیرازی به مناسبت هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار، ویژه برنامههای فرهنگی ترویجی متنوعی برگزار کردند.
به گزارش اداره کتابخانه های عمومی شیراز، به مناسبت سی و یکمین دوره هفته کتاب، کتابداران شیرازی، با عطر خوش یار مهربان از مراجعهکنندگان به کتابخانههای عمومی میزبانی کردند.
روز چهارشنبه 24 آبان ماه جمعی از سربازان پادگان پشتیبانی نیروی زمینی ارتش منطقه شیراز از کتابخانه عمومی ابوریحان بیرونی بازدید کردند. در این بازدید که با هدف آشنایی بازدیدکنندگان با محیط، امکانات و خدمات کتابخانه های عمومی انجام شد، بهرام نجفی، کتابدار شهرستان شیراز به ارائه توضیحاتی در خصوص ماهیت و خدمات کتابخانه های عمومی، اهمیت و ضرورت مطالعه، همچنین معرفی کتابخانه ابوریحان بیرونی و تاریخچه آن، منابع، بخشهای مختلف کتابخانه، شرایط ثبت نام و امانت کتاب و سایر خدمات کتابخانه پرداخت.
روز شنبه 27 آبان ماه 1402نشست کتابخوانی آبان با حضور تعدادی از کتابداران شهرستان شیراز در سالن کتابدار کتابخانه عمومی رئیسی اردکانی برگزار گردید.
در این نشست سیدعلیرضا تقوی نژاد مسئول کتابخانه مولوی کتاب «آفرینش خویشتن (نباید آنگونه که هستی باشی)» نوشته جوج واینبرگ ترجمه پدرام پورنگ از انتشارات نسل نواندیش را معرفی کرد. او در خصوص کتاب گفت : این کتاب هدف بزرگی را دنبال می کند، یعنی کمک می کند تا دریابید براستی کیستید، چگونه به این صورت درآمده اید و چگونه می توانید خود را تغییر دهید.
سودابه رضایی، مسئول کتابخانه حافظیه، کتاب «کنیز ملکه مصر» را ارائه کرد .کتاب کنیز ملکه مصر رمانی تاریخی از میکل پیرامو با ترجمه ذبیح الله منصوری است. این داستان درباره شرمیون، خدمتکار کلئوپاترا، ملکه مصر است که روایت دقیقی از روزهای زندگی در کنار اربابش دارد.
کتاب «فارسنامه ناصری» اثر حاجمیرزاحسن حسینیفسایی از سوی محمدرضا ابراهیمی، مسئول کتابخانه شهید دستغیب به مخاطبان معرفی شد. ابراهیمی درباره این کتاب گفت: فارسنامه ناصری که اینک در دو جلد به چاپ رسیده شرحی از تاریخ، جغرافیا و جغرافیای تاریخی سرزمین فارس که حوزه آن بخشهایی از سواحل و بنادر خلیج فارس، خوزستان و حتی کرمان امروزی در دوره بعد از اسلام تا اوایل قرن چهاردهم هجری را شامل میشود .این کتاب را حاج میرزا حسن حسینی فسایی( 1237 1316ه.ق) در فاصله سالهای 1300تا 1311ه.ق به درخواست ناصرالدینشاه به رشته تحریر درآورده است.
پریسا محمدی، کتابدار بخش نابینایان کتابخانه رئیسی اردکانی، در خصوص کتاب زمین سوخته این چنین عنوان کرد : زمین سوخته و مدار صفر درجه رمان هایی هستند که احمد محمود در آن ها پیرامون جنگ سخن گفته است. احمد محمود از جمله نویسندگان رئالیست است که خود از اهالی جنوب بوده و جنگ و اثراتش را از نزدیک لمس کرده بنابراین می تواند توصیف بهتری نسبت به سایر نویسندگان از جنگ داشته باشد.
فریبا زارعی، مسئول کتابخانه سبزپوشان، در معرفی کتاب «والدین یار» گفت : این کتاب تالیف معاونت اموزش ابتدایی آموزش و پرورش فارس ویژه والدین دانش آموزان دوره ابتدایی تالیف شده است . آموزههای فلسفه تربیت با زبانی شیوا و بیانی رسا به رشته تحریر در آمده است تا زمینه انتقال آن به جامعه هدف فراهم شود.
میترا سه دهی، مسئول کتابخانه روزبهان، کتاب «مرغ سحر» خود سرگذشتنامهای از پروانه بهار از انتشارات جهان کتاب را معرفی کرد. این کتاب، روایتگر داستان سفر دختر جوانِ شاعر بلندآوازه ایران، ملکالشعرای بهار است که در ابتدا به دلیل بیماری پدر، همراه با او راهی سفری به خارج از مرزهای ایران میشود و همین سفر آغازگر یک جستوجو و سفر درونی و تلاش برای خودسازی او میگردد.
وبینار آموزشی «فرزندپروری» روز پنجشنبه 30 آبان ماه 1402، به همت کتابخانه عمومی رئیسی اردکانی برگزارشد. ندا خورشیدیان، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، در این وبینار با اشاره به این موضوع که فرزندپروری و تربیت یک کوتاه شاد و سالم یکی از چالش برانگیزترین مشغله هایی است که والدین می توانند داشته باشند به ده اصل اساسی از جمله: الگو برداری فرزندان از والدین، محبت دائمی والدین، حضور فعال والدین در زندگی فرزند، فرزندپروری متناسب با سن کودک، وضع قوانین و محدودیت های لازم، تقویت استقلال کودک خود، ثابت قدم بودن، اجتناب از نظم و انضباط شدید، توضیح قوانین و تصمیمات و احترام به کودک اشاره کرد.
رونمایی از کتاب «دفاع بدون شلیک» با نویسندگی حسینعلی ساسانی و نقد و بررسی ساجده تقی زاده روز دوشنبه 29 آبان در محل سالن کتابخانه عمومی عبدالله خفیف با حضور جمعی از اعضای فعال کتابخانه برگزار شد . در ابتدای جلسه رونمایی ابتدا حسین علی ساسانی نویسنده کتاب توضیحاتی در مورد کتاب و نحوه نگارش آن دادند و در ادامه هم خانم ساجده تقی زاده با ذکر چند مورد به نقد و بررسی کتاب پرداخت.
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی روز ۲۴ آبان زنگ کتاب در مدرسه پسرانه ابتدایی ولیعصر نواخته شد و زهرا کشاورز، مسئول کتابخانه عمومی عبدالله خفیف، با حضور در مدرسه و توضیح در رابطه با کتابخانه و خدمات آن و همچنین نحوه عضویت و اینکه چرا روز ۲۴ آبان به این نام ، نام گذاری شده برای دانش آموزان توضیحاتی ارائه داد. در ادامه نشست کتابخوان مدرسه ای با حضور کتابدار و دانشآموزان پایه سوم اجرا شد که در این نشست امیرکیان رستاقی کتاب «مهارتهایی برای زندگی : کجا تحمل کنم» نوشتهی سپیده خلیلی، علی زارع، کتاب «بِبُر و بدوز» اثر افسانه شعبان نژاد، میثم زارعی کتاب «من و تو برای هم» اثر سپیده خلیلی، پارسا عباسپور کتاب «یک گرفتاری دیگر» ترجمه رضی هیرمندی را به اشتراک گذاشتند. در ادامه، زهرا کشاورز، مسئول کتابخانه عمومی عبدالله خفیف، قصه «سه بزغاله و گرگ» را برای دانشآموزان قصه گویی کرد.
کارگاه ایمنی مواد غذایی روز پنجشنبه دوم آذر ماه ۱۴۰۲ به مناسبت سی و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در کتابخانه روزبهان برگزار گردید .
در ابتدای این کارگاه ، مریم صفری، دکترای بهداشت و ایمنی مواد غذایی، به تعریفی از معنای ایمنی مواد غذایی و اهمیت آن در سلامت افراد پرداخت. در مورد بهداشت گوشت ، مرغ، سبزیجات و میوه ها نکاتی گفت . همچنین شایعات در مورد محصولات غذایی از جمله شیر استریل و کنسروهای غذایی را به بحث گذاشت و دلیل عمر بالای آنها را بدون استفاده از مواد نگهدارنده توضیح داد . دلایلی در خصوص ضرورت استفاده بیشتر از روغن هایی با مجوز سازمان غذا و دارو به جای روغن های گرفته شده در مغازه های سطح شهر بیان داشت . همچنین در مورد محصولات ترا ریخته و ارگانیک صحبت کرد.
به مناسبت سی و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۲ جلسه نقد و رونمایی دو کتاب «ردپای اشک» سروده میترا یگانه و «مینویسد دوباره دلتنگی» سروده اعظم موسوی با حضو این دو شاعر بومی برگزار گردید .
اعظم ایزدی، شاعر و پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان، منتقد و مجری این برنامه؛ توجه به ادبیات و به ویژه شعر را در بر انگیختن عاطفه و خیال مهم دانست و بیان کرد: خواندن شعر و زیستن در دنیای ادبیات فرصت کشف دنیاهای جدیدی را به مخاطب می دهد. وی در ادامه این جلسه به این سوال پرداخت که چرا ادبیات؟ و از دیدگاه ماریو بارگاس یوسا گفت: ادبیات جهان گسترده ای است که در آن امکان دیدن از دریچه چشم دیگران وجود دارد و از این رو ادبیات چندصدایی است. ادبیات امکان تنگ نظری را می زداید و فرصت های همدلی بیشتری را بین افراد ایجاد می کند.
در ادامه این جلسه و نقد این دو کتاب روایت های فردی و نقش تصویرسازی های شاعرانه که برآمده از تجربه های حسی هر فردی است به صورت موردی در این دو مجموعه نقد شد. زبان شاعرانه و استفاده از هم نشینی مناسب واژه ها برای رسیدن به این زبان و شناخت مخاطب نیز از دیگر مباحث مطرح شده در نقد این دو کتاب بود.
در این برنامه شاعران به نقطه کشف شاعری خود و خاطراتی که در این زمینه داشتند اشاره کردند و دلیل چاپ اشعار خود را با حاضرین به اشتراک گذاشتند. خوانش قطعاتی از اشعار این دو کتاب توسط خود شاعران و تعدادی از حاضرین از دیگر بخش های این برنامه بود.
کتابخانه روزبهان روز شنبه 27 آبان ماه 1402 اقدام به برگزاری جلسه نقد و رونمایی کتاب «پیغامی فوری برای شازده کوچولو» در مدرسه ابتدایی مهدیه در ناحیه 2 آموزش و پرورش نمود .
کتاب «پیغامی فوری برای شازده کوچولو» نوشته فریبا کریمی نویسنده بومی حوزه کودک و نوجوان و دبیر محفل ادبی زیر گنبد کبود توسط انتشارات شاولد درسال 1402 چاپ گردیده است. این کتاب در قالب رمان کودک است که سعی دارد در نگاهی فراتر از یک شهر یا روستا کودکان و نوجوانان را به توجه به محیط پیرامون و مراقبت از کره زمین ترغیب کند.
کریمی درخصوص اثر جدیدش گفت: این داستان در فضایی خارج از زمین، در سیاره کوچکی متعلق به شازده کوچولو آغاز میشود. من معتقدم اگر هر ارزشی مانند مراقبت و توجه به محیط زیست از کودکی با کتاب و بازی و...در وجود کودکان نهادینه شود، ما در آینده میتوانیم شاهد تاثیرات شگرف آن در جامعه باشیم. من همیشه این دغدغه را برای حفظ محیط زیست داشتهام. از طرفی کتاب شازده کوچولو اثر ماندگار اگزوپری، با درونمایه فلسفی همیشه برایم جالب توجه بوده است و در اثر کودکانه خودم شخصیت اصلی را از این کتاب وام گرفته ام.در پایان برنامه هم تعدادی از نسخ کتاب به دانش آموزان اهدا شد .
با همکاری کتابخانه حجاب شیرازی و کتابخانه کودکان یار مهربان ویژه برنامه قصه گویی،شعرخوانی، سرود و اهداء جوائز برگزار گردید.
در این برنامه؛ محبوبه خراسانی نسب، مسئول کتابخانه کودکان یار مهربان، توضیحاتی درباره نحوه عضویت و ارائه خدمات کتابخانه های عمومی ارائه داد. سپس دانش آموزان شعر «یار مهربان» را همخوانی کردند. در ادامه طیبه رضائی مسئول کتابخانه حجاب دو قصه با عنوان «آقای هزار پا و کفاش» و همچنین قصه «مرغ سرخ پا کوتاه» را برای بچه ها باز گو کرد.در ادامه «شعر کتاب» توسط خراسانی نسب با همراهی کودکان حاضر در جلسه خوانده شد . سپس دانش آموزان شهدای دهپیاله «سرود یار دبستانی من» را همخوانی کردند.
روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۲ زنگ قصه گویی و کاردستی در کنار ۸۰ نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی مهر تابان و مدرسه پسرانه رازی برگزار شد. در این زنگ قصه «خاله پیرزن» نوشته راشین خیریه قصه خوانی شد . این کتاب که توسط انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است. بعد از آن برای پرورش مهارت و خلاقیت به آنها کاردستی کفشدوزک آموزش داده شد . در پایان هم برای ایجاد نشاط بازی های حرکتی خلاقانه انجام دادند .
جشن کتاببازهای کتابخانه روزبهان روز پنجشنبه دوم آذر ماه ۱۴۰۲ به مناسبت سی و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این جشن، قصه صوتی «غنچه و شبنم و خورشید» از پگاه قصه گو در سایت لک لکو برای بچه ها گذاشته شد . سپس میترا سه دهی در مورد کتابهای صوتی توضیحاتی برای بچه ها داد .گیتی کشاورز و آیماه یکتاطلب دو عضو فعال کتابخانه روزبهان کتاب «الاغ حسود» نوشته نرگس پایانی از انتشارات آتریسا را برای حاضرین خواندند . بعد از آن به ساخت فرفره پرداختند . در پایان هم بازی اشیاء گمشده را انجام دادند .
به مناسبت سی و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران جشن کتابی در روز شنبه 4 آذرماه 1402 در مدرسه ابتدایی باغچه بان برگزار گردید. در این برنامه با موضوع کودکان فلسطین و جنایتهای رژیم صهیونیستی نقاشی ای با الهام از آن برای رنگ آمیزی در نظر گرفته شد. سپس قصه «خاله فندق» به صورت تصویری همزمان با زبان اشاره نمایش داده شد . بعد با توجه به نیاز این قشر از کودکان به افزایش دایره لغات و تصویر سازی در ذهنشان میترا سه دهی، مسئول کتابخانه روزبهان، از تعدادی از آنان خواست قصه خاله فندق را تعریف کنند .