فهرست

فراخوان

جذب نیرو

اخبار شهرستان‌ها

به همت کتابخانه عمومی شهید دستغیب شیراز برگزار شد؛

رونمایی از «شیراز و بازارهای آن در گذر ادوار تاریخی»

آیین رونمایی از کتاب «شیراز و بازارهای آن در گذر ادوار تاریخی» نگاشته منا قربانی و امیرحسین حکمت‌نیا، در آستانه هفته پژوهش برگزار شد.

به گزارش اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان شیراز؛ آیین رونمایی از کتاب «شیراز و بازارهای آن در گذر ادوار تاریخی» نگاشته منا قربانی و امیرحسین حکمت‌نیا، در آستانه هفته پژوهش و به‌همت کتابخانه عمومی شهید آیت‌الله دستغیب برگزار شد.
در این برنامه که با حضور اهالی فرهنگ، تاریخ و گردشگری همراه بود، سلیمان حیدری، دانشیار تاریخ و معاون پژوهشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز به نقد و بررسی کتاب پرداخت و نویسندگان درباره روند پژوهش و چاپ کتاب سخن گفتند.
همچنین، محمدرضا ابراهیمی مسئول کتابخانه شهید دستغیب با ذکر پیشینه پژوهشی و تألیفی نویسندگان کتاب، به استفاده از 206 منبع مختلف فارسی و غیرفارسی شامل منابع دست اول، کتاب، نشریه، مقاله، پایان‌نامه، سند و... در این کتاب و بازه‌‌ 6 ساله تدوین و نگارش آن اشاره کرد.
پس از آن امیرحسین حکمت‌نیا با بیان این‌که پیش ا‌ز این کتابی منسجم درباره بازارهای شیراز وجود نداشت، شیراز و بازارهای آن را نگاشته‌ای مستند از گاه‌نگاری تاریخ فرهنگی، اجتماعی و معماری دانست که آن‌چه را که نویسندگان درباره بازار یافته‌اند، گرد آورده است.
وی با ذکر بخشی از دشواری‌ها و پرسش‌های پیش روی پژوهش گفت: در این کتاب بازارها و بازارچه‌های باقی‌مانده و تخریب‌شده شیراز مورد مطالعه قرار گرفته و به عناصر وابسته به بازار مانند کاروان‌سراها، ضراب‌خانه‌ها، جبه‌خانه‌ها و حتی مساجد و مدارس پرداخته و تلاش شده است تصویری کامل از فضای بازارها و اقتصاد ادوار تاریخی شیراز برای خواننده ترسیم شود.
در ادامه، منا قربانی بیان داشت: این کتاب برای نخستین‌بار شیراز را در قالبی تاریخی با محوریت بازار بررسی کرده و اطلاعات آن بر مبنای مطالعات کتابخانه‌ای و بررسی میدانی، اسناد، کتیبه‌ها، عکس‌ها، نقاشی‌ها و نقشه‌های موجود از جمله عکس‌های هوایی، نقشه‌برداری، نقشه‌های اتوکد، مصاحبه، و... بوده است که در موارد مختلف مورد تحلیل و تطبیق قرار گرفته است.
 وی به بازارهای متعدد تاریخی در شهر شیراز اشاره کرد اما نبود کار پژوهشی منسجم درباره آن‌ها را -در حالی که درباره بازارهای شهرهایی مانند تهران، تبریز و اصفهان پژوهش‌های مختلف وجود دارد- از دلایل پرداختن به این موضوع دانست.
منا قربانی به بیان برخی از چالش‌ها و ویژگی‌های این پژوهش پرداخت و افزود: برای نخستین ‌بار 25 سفرنامه خارجی از زبان‌های آلمانی، فرانسوی و انگلیسی ترجمه و در این پژوهش استفاده شده و در کنار این‌ها 70 بازارچه محلی در دل محلات بافت تاریخی شیراز بررسی گردیده است.
سپس، سلیمان حیدری با سپاسگزاری از برگزارکنندگان برنامه و نویسندگان کتاب، با ارزشمند خواندن آن، به ارائه گزارشی از چارچوب و محتوای اثر و سپس، بررسی آن پرداخت و گفت: از جهات ارزشمندی این کتاب این است که نویسندگان برای نخستین بار برای خلق اثری تلاش کرده‌اند که تا کنون کسی به موضوع آن ورود نکرده بوده و نقشه‌هایی در کتاب طراحی و آورده شده که تاکنون در کتابی آورده نشده است و همچنین، استفاده از حدود 200 منبع در این کتاب به ارزش آن افزوده است.
حیدری در ادامه، به مواردی همچون امکان پرداختن مستقیم‌ به موضوع و کاستن از ذکرعام تاریخ شیراز، بررسی امکان تقسیم‌بندی موضوعی بخش‌های کتاب فارغ از تقسیم‌بندی زمانی و سلسله‌ای، ایستایی بازار در بررسی‌های برخی ادوار تاریخی، نقل‌قول‌های مستقیم طولانی در بعضی بخش‌ها، لزوم آوردن نمایه در انتهای کتاب و ذکر عنوان انگلیسی و... اشاره کرد.
در توضیح تکمیلی نویسندگان، آنان ضمن پذیرش و توضیح برخی از موارد و اشاره به وجود برخی ملاحظات در چاپ کتاب، به انجام بعضی از اصلاحات در راستای بهبود آن در چاپ‌های بعدی تأکید کردند.
گفتنی‌ است در ادامه، بیان نکاتی از سوی مدیر انتشارت پرتو رخشید ناشر کتاب، پرسش و پاسخ شرکت‌کنندگان درباره کتاب و تقدیر از نویسندگان و منتقد برنامه به انجام رسید و رونمایی از کتاب «شیراز و بازارهای آن در گذر ادوار تاریخی» انجام شد.


نسخه قابل چاپ